+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 8 perc
Archive

Szigetelőanyagok/ Polisztirol lépésálló

Egy ház építésénél vagy felújításánál nagyon sok kérdés merül fel. Elképzeljük a formát, a színt, elrendezzük a tereket, elképzeljük a szobákat és nem utolsó sorban szeretnék egy jól tervezhető, minél gazdaságosabban fenntartható otthont építeni. A legnagyobb kiadást a fűtés és a hűtés jelenti, így nagy figyelmet kell szentelnünk a megfelelő szigetelésre. Amikor ez a kérdés felmerül, mindenki azonnal tudja a legkézenfekvőbb választ – szigetelni kell a homlokzatot. Első gondolatnak tökéletes a válasz, de azért a mai technológia már jóval több lehetőséget kínál.

A következő sorokban rámutatunk, hogy nem csak a homlokzati szigetelés fontos.

Az energia hatékony felhasználása érdekében a padlófűtés elkészítésénél elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Erre a célra is tökéletes választás lehet a homlokzat hőszigetelésére használt polisztirol alapú szigetelő rendszer, a lényeges különbség azonban, hogy míg a homlokzaton lévő szigetelő anyagnak nem kell fizikai nyomásnak jelentősen ellenállónak lennie, ezzel szemben a padlófűtés szigetelésére használt polisztirolnak ezzel a kihívással is meg kell birkóznia. A gyártók így különböző mértékben terhelhető polisztirol hőszigetelő lapokat, az úgy nevezett lépésálló szigetelést kínálnak. Kis terheléssel bíró helyekre az EPS 100 is elegendő, míg nagyobb igénybevételnek kitett aljzatoknál, mint például a garázs, ahol már egy személyautó súlyterhelését is bírnia kell, az aljzat szigetelésnek az EPS 200 használata ajánlott.

Ebben az esetben is jó tulajdonság a vízállóság, és a könnyű alakíthatóság, mivel egyszerűen vágható, a kívánt méretre szabható.

Padlófűtés kiépítésekor használhatunk erre a célra kialakított padlófűtés tálcát, mely nagyban megkönnyíti a padlófűtés szakszerű szerelését, és biztosítja a megfelelő hőszigetelést. Nagyban fokozva ezzel rendszerünk energia hatékonyságát.

Egy másik lényeges szigetelendő terület a födém, ahol ismét szükség van a lépésálló tulajdonságra is a kiváló hőszigetelő képesség mellé. Itt is az EPS 100 illetve EPS 150 szigetelő lapokkal számolhatunk. A polisztirol használatának elterjedését a födém szigetelés esetén a súlya is nagyban befolyásolta, mivel nem terheli túlzottan a szerkezetet, így nincs szükség extra megerősítésre ezen szigetelés alkalmazásakor.

Időtállósága is kimagasló, mivel a gyártása során a zárt celláiban lévő levegő (amely a jó hőszigetelő képességét adja) az idő múlásával sem távozik. Ezáltal a szigetelés hosszú távú használata megoldott, karbantartást újabb költséges javítást nem igényel, ezzel is garantálva a  biztos megtérülését  Különböző kémiai anyagoknak is jól ellenáll, de az UV sugárzást  nem jól tűri, felülete elszíneződik, besárgul, porózus lesz. Erre fokozottan figyelnünk kell, hiszen szakszerű felhasználás mellett ez a károsodás elkerülhető.

Lépésállóságát, terhelhetőségét mutatják az EPS után lévő számok. Minél nagyobb ez az érték (30, 70, 80, 100, 150 és 200) annál jobban terhelhető a felület, ezzel megmutatva az alkalmazandó területet is. EPS 100 egy normál igénybevételt tesz lehetővé, míg az EPS 200 már ipari létesítményekben is alkalmazható.

Alkalmazásuk az éghetőség szempontjából is biztonságos, mivel a gyártási technológiának köszönhetően, az égés során önkioltóan viselkedik. A gyártás során kiégetik a benne található pentánt így a hőkezelés után a termék már nem ég. A tűz ellen is biztosítva vagyunk.

Egy jól megtervezett EPS lépésálló aljzat vagy födém szigetelés nagyban hozzájárulhat, ingatlanunk energia felhasználásának csökkentéséhez, komfort érzetünk növeléséhez. Mindezt a legnagyobb biztonsági előírásoknak megfelelően, kiváló ár érték arányban biztosítja számunkra a gyártó. A tökéletesség eléréséhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

A hatékony szigetelőanyag tekintetében fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés