+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 8 perc
Archive

Kertépítés/Díszburkolatok-kerti lap, térkő

Kertünk kinézetét nem csak növények, fák vagy sövény ültetésével tehetjük szebbé, élvezhetőbbé. A kerti lapok és a térkövek használatával esztétikus és időtálló burkolatot hozhatunk létre, amely növényeinkkel kombinálva adja meg majd kertünknek, nemcsak a funkcióját, esztétikus megjelenését is. A kerti lapok és térkövek, sík- és csúszásmentessége alkalmassá teszi őket teraszok, téli kertek, lépcsők, kerti utak, járdák burkolására vagy kialakítására. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választjuk. A cikk elolvasása után biztos lehetsz benne, hogy könnyebben el tudod majd dönteni, hogy hova kerüljön kerti lap és hova térkő.

Alapvetően nincs különbség a kerti lap és a térkő között, ugyanis mindkettő betonból készül. Tartósság szempontjából tehát nem befolyásolja döntésünket, hiszen a betonnal egy időtálló díszburkolatot kapunk. Mivel kültéri burkolatokról beszélünk, a kerti lap és a térkő is természetesen tökéletesen fagyálló. Kopásállóság tekintetében sem lehet különbséget tenni a két burkolat között. Időtállóság szempontjából sem találunk különbséget a kerti lap és a térkő között. Mitől másak mégis? A legszembetűnőbb a méretbeli különbségük. Míg a kerti lapok általában nagyobb, a térkövek kisebb felületű burkolóelemek. Egy másik érzékelhető különbség a burkolatok vastagságában mutatkozik meg. A kerti lapok általában 4-5 cm vastagságban készülnek, ezért legfőképp gyalogos forgalomra használatos burkolatok készítésére alkalmazzuk. Méretüket tekintve, a legelterjedtebb a 40×40-es kivitel. Készülnek természetesen énnél kisebb és nagyobb (80×60) méret ben is. Mivel az anyagvastagság ezeknél a méreteknél sem haladja meg a 4 centimétert, ezek is gyalogos forgalomra használatos burkolatok. A nagyobb méretű lapok előnye, hogy nagy felületükkel nagyítják a teret, de az sem elhanyagolható szempont, hogy lerakásukkal nagyobb felületet tudunk borítani darabonként.

Mivel a kerti lapok leginkább a gyalogos forgalom okozta terhelést képesek csak elviselni, érdemes megnéznünk a térkő adta lehetőséget is. Hiszen nem csak esztétikai szempontok miatt készülhet a díszburkolat. Fontos a terhelhetőség és persze nagyon praktikus is amennyiben a burkolat autós forgalomnak van kitéve. Autós forgalomnál a 6 centiméteres vastagságú térkő burkolatra lesz szükségünk. Amennyiben nagyobb terhelésnek lesz kitéve (pl. teherautó) válasszuk a 8 centiméteres vastagságot. Színek tekintetében is széles skálán válogathatunk. A kisebb térkő mérete 20×10 centiméteres. Ez remek minták és alakzatok lerakására ad lehetőséget, ami mindenképp előnyös megjelenést kölcsönöz, egy méreteiben kisebb kertben is.

Természetesen arra is van lehetőségünk, hogy a kerti lapot és a terkövet kombinálva képezzünk burkolatot. Ebben az esetben gondos odafigyeléssel alakítsuk ki az ágyazóréteget, hiszen a burkolatok vastagságában eltérés mutatkozhat.

Az elkészült díszburkolatokkal kertünket szépítjük, praktikus járdát készítünk, vagy egy tartós és terhelhető gépkocsibeállót létesítettünk, de felmerülnek a kérdések: hogyan tisztítsuk, ápoljuk őket? Hogyan reagálnak ezek a díszburkolatok a tisztítószerekre? Számos olyan tisztítószert találunk, amelyek kifejezetten kerti lapok és térkövek tisztítására, makacs szennyeződések eltávolítására alkalmasak. Fontos, hogy csak lúgos kémhatású szereket vásároljuk, hiszen ezek a díszburkolatok (legfőképp a beton) savra érzékenyek. Aki kockázatosnak tartja ezen szerek használatát, annak sem kell szennyezett kerti lapját vagy térkövét nézegetnie. Nagynyomású mosóberendezéssel is eltávolíthatja a szennyeződéseket. Fokozottan ügyelve természetesen  a víznyomás megfelelő beállítására, a helyes távolság és szög megválasztására.

A díszburkolatok esetében is van lehetőségünk azok tartósságának növelésére. A térkő esetében az impregnáló folyadék használata ajánlott. Ezzel a kezeléssel megelőzhetjük a kis és közepes szennyeződések felszívódását a térkőbe. Erősebb szennyeződések esetén pedig könnyebbséget nyújt az erősebb szennyeződések eltávolításában. Ezek a szerek színmélyítő hatásuk miatt felfrissítik a térkő színét is. Érdemes az impregnáló folyadékot 2-3 évente alkalmazni.

Az ideális térkő és kert lap kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés