+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 8 perc
Archive

Szerkezetépítés / Falazóelem, pórusbeton, mészhomok (ytong tégla)

A kerámia tégla a legismertebb hazai falazóanyag. Ezért az építkezéseket elnézve kimagasló számban téglából épülnek az új otthonok. Ami sok évtizede bevált, attól nehezen térünk el. Nézzük milyen lehetőségünk van, ha mégis szeretnénk kipróbálni valami mást, valami új technológiát. Erre kínál lehetőséget a pórusbeton.

Az Ytong kiváló falazóanyag, remek tulajdonságokkal. Nézzük miben is más a pórusbeton, mint a kerámia tégla. Lássuk miből is áll ez a termék, milyen előnyökre számíthatunk, esetleg milyen hátrányokkal kell kompromisszumot kötnünk.

A pórusbeton alapanyagai a következők: kvarchomok, mész, cement és víz. A kvarchomokot finom szemcséjűre történő őrlés után, hozzá keverik a többi összetevőt és az adalékanyagot, ebből egy masszát képeznek, melyet formába öntenek. A hozzáadott porózus képző adalék hatására megduzzad, térfogata növekszik, mely során pórusok milliói jönnek létre. A pórusszerkezetnek köszönheti jó hőszigetelő képességét. 8 – 12 órás száradás után kiemelik a formából az előszilárdult pórusbeton tömböket és méretre vágják őket. A méretre vágás mm-es pontossággal történik, a vágás során keletkezett hulladék újrahasznosítható. Így a gyártás folyamata környezetkímélő megfelelve a mai kor elvárásainak. Az elemek méretre vágás után magas hőmérsékletű gőzben szilárdulnak meg, így nyerve el végleges formájukat. Az így kapott termék rendkívül hosszú élettartamú lesz.

A kerámia téglához képest jóval könnyebb súlyú terméket kapunk ugyanolyan méret megtartása mellett. A kerámia tégla falszerkezet megtartásához erősebb alap betonozás szükséges, így a költség is ennek arányában nő, viszont a pórusbeton könnyű szerkezete miatt kisebb mértékű alap betonozás elkészítése is elegendő a falak megtartásához. Ezáltal jelentős költség megtakarítás érhető el. Ez a szerkezeti felépítés viszont a hő és hangszigetelő képességét negatív irányban befolyásolja. Kisebb tömege miatt kevesebb hőt vesz fel, így kevesebb hőt is tárol, amit vissza tud áramoltatni a belső terekbe. Igaz, hogy a tárolt hő kevesebb, ellenben hosszabb a kihűlési ideje ezzel valamelyest kompenzálva a hátrányt. Ezzel szemben nagy előnye, hogy egyszerűen fűrészelhető, szinte milliméter pontosan szabható, így hulladék nélkül felhasználható. Ez a költségeket is és a környezetünket is kíméli. Fontos szempont a sík felülete, ami nagyobb vakolást nem igényel, ezáltal lerövidítve a munkaidőt. Egy glettelés után festhető is az így kapott felület.

Tűzvédelmi szempontból is jó választás mivel ásványi eredetű termék így nem éghető, az A1 kategóriába sorolt. Az Ytong falak felületi hőmérséklete magas, így nem csapódik le rajta a pára, ezáltal elkerülhető a penészedés.

Számos jó tulajdonsága mellett az ára picit magasabb, mint a kerámia tégla ára, így felvetődik a kérdés, hogy miért is választanánk. Ha a nyers (vakolatlan) falazatot hasonlítjuk akkor ez a megállapítás helytálló lehet. De egy rendszert egy készre vakolt falazatot összehasonlítva és a keletkezett hulladékot is számba véve (ami a kerámia tégla sérülékenysége, törése lévén elég magas is lehet) már csak kisebb különbség mutatkozik. Mivel az Ytong fal építése könnyebb és gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé, ezáltal lerövidítve a munkanapok számát sok kivitelező kedvezőbb áron készít Ytong elemekből falazatot.

Pórusbetonból már nem csak falazóelem áll rendelkezésünkre, hanem a gyártók teljes építési rendszert kínálnak (téglák, válaszfal elemek, födémpallók, áthidalók) így egységes anyagszerkezet érhető el.

Összegezve bátran ajánlhatjuk a porózus beton elemeket, építési rendszereket. Megfelelő szakértelemmel kivitelezve, az elkészült eredmény, csalódásmentesen és biztonságosan szolgálja majd kényelmünket, a megfelelő gazdaságosság és környezettudatosság figyelembe vétele mellett.

Az ideális falazóelem, ytong tégla kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés