info@dominoepker.hu
+36 70 459 7416

Kertépítés/Díszburkolatok – szegélykövek

Kertépítés/Díszburkolatok – szegélykövek

A kertépítés, kertszépítés egyik lehetősége, amikor díszburkolatokkal látjuk el kertünk egyes részeit. A burkolatok megtervezése azt jelenti, hogy meghatározzuk pontos helyüket. Számos díszburkolat áll a rendelkezésünkre kerti járdák, vagy egy nagyobb felület, mint például a gépkocsi felhajtó kialakításához. Ezekkel a megoldásokkal nem csak esztétikusságot de praktikusságot is teremtünk kertünkben. A díszburkolatok ugyanis számos lehetőséget nyújtanak mind színben, mind formában és stuktúrában. Ebben a cikkben azonban nem a díszburkolatokról, hanem az őket keretező szegélykövek szerepéről és funkciójáról lesz szó. Talán nem is gondolnánk, de nagyon fontos szerepük van. A szegélykövek nemcsak optikailag elválasztják vagy tagolják a térburkolatokat, hanem tartják is azokat. Ez azt jelenti, hogy a szegélykövek a díszburkolatokkal ellátott felületeknek stabil oldaltartást biztosítanak. Ezek nélkül a szegélykövek nélkül, a díszburkolatokra ható erők, hamar megváltoztatják a burkolat kinézetét. A stabil szegély megépítése tehát nagyon fontos és a díszburkolatok lehelyezése előtti első lépés. Ha igazán stabil burkolati szegélyt szeretnénk, akkor érdemes a szegélyköveket betonba ágyaznunk. A betonba ágyazás fogja megadni a szegélyköveknek azt a stabilitást, hogy elmozdulás nélkül tartsák egyben a díszburkolatot. Ezzel létrehozva a nem csak a megfelelő tartósságot, hanem az esztétikai megjelenést is. Egyes esetekben van lehetőségünk a szegélykövek elhagyására, ezek leginkább a gyalogos forgalomra tervezett kerti utak vagy járdák esetében történhet meg, hiszen ezek csak minimális terhelésnek vannak kitéve. A személygépkocsi forgalomra kialakított felületeken viszont elengedhetetlen a szegélykövek használata. Első sorban a nagyobb terhelés miatt, másodsorban pedig a személyautóval való közlekedés miatti károk megelőzése érdekében. A szegélykövek azonban nem csak betonból készülhetnek. Amennyiben terméskővel burkolunk, a burkolat szegélyét is terméskőből kell megépítenünk. Ebben az esetben is nagyon fontos a stabilitás, amelyet a betonba ágyazással érhetünk el. Megadva a szükséges stabilitást a későbbiekben lefektetett köveknek. A szegélykövek szerepe, nem csak a stabilitásban nyilvánul meg, hiszen díszítő szerepük is van. Választhatjuk a harmonikusságot, vagy akár a kontrasztot is a térkő szegélyének megválasztásakor.

A szegélykövek használatával nem csak a burkolatok szegélyét képezhetjük, hanem az egyes burkolatrészek elválasztására is használhatjuk. Ezzel a megoldással azt a hatást érhetjük el, hogy az egyes burkolatrészeket sokszínűbbé, markánsabbá is tehetjük pl. egy, a burkolattól eltérő színű szegélykő választásával.

A szegélykövek használatával lehetőségünk van egyéb felhasználásra is a kertünkben. Pl. virágágyásokat, füves részeket vagy kerti medencét is szegélyezhetünk velük. Ebben az esetben a szegély nemcsak elhatárolja ezeket az építményeket, de egy vékony sávban még a közlekedést is biztosítja kertünkben. Rendkívül praktikus lehet ez pl. egy medence körül, ahol többsoros szegélyt képeztünk a szegélykövekkel. Ezzel körbeszegtük a medencét és nem utolsó sorban előnyösen befolyásoltuk a medence körüli közlekedést, a ki és beszállást is. Ha egy térkövezett területen pl. lépcsőt szeretnénk kialakítani, a szegélykövek ebben is segítségünkre lesznek. Betonba ágyazhatjuk és könnyedén vághatjuk is a szegélykövet, ami értelemszerűen elengedhetetlen.

A szegélykövek számos területen való felhasználása miatt, és nem utolsó sorban igényeink és fantáziánk kielégítése érdekében, számos méretben és formában állnak rendelkezésünkre. Gondoljunk csak egy medence szegélyének kialakítására. Ebben az esetben ugyanis nem sokra mennénk a kerti díszburkolatoknál használt egyenes szegélyekkel. Medencén szegélyének igényes és minden elvárást kielégítő szegélyezésére használhatjuk a hullám vagy gömbölyített formában gyártott medenceszegélyköveket. Kialakításuknak köszönhetően biztonságos és nem utolsó sorban kényelmes megoldást biztosítanak, valamint hullámtörő funkciót is ellátnak. Ezen speciálisan, a medencék szegélyezésére kialakított kövek plusz tulajdonságokkal rendelkeznek. A medenceszegélykövek teteje pl. lejt a medencétől kifelé, ezzel biztosítva csúszásmentességet.

Talán nem is gondoltuk volna, hogy a szegélykőnek milyen fontos szerepe van. Nem utolsó sorban pedig, számos felhasználási területe.

Az ideális térkő és szegélykő kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ez is érdekelhet

Keresd a Zerot, védd a bolygót!

PARADYŻ CLASSICA