FESTÉK/ FÁRA, FÉMRE (LAZÚROK)

Ahogy beköszönt a jó idő, gyerekeink és természetesen mi is, egyre több időt szeretnénk eltölteni a szabadban. A kertünkben található gyerekjátékok, (csúszda, hinta, homokozó, virágládák, kerítések, padok) a tél elmúltával, megérettek arra, hogy felfrissítsük őket, legalábbis ami a festésüket illeti. A fa és fém felületek festésével valóságos csodákat hajthatunk végre ezeken az eszközeinken. Gondos körültekintéssel válasszunk festéket, hiszen minden anyagnak sajátos jellemzői vannak. Az sem utolsó szempont, hogy esztétikai megújulásuk mellett, a tartósságukat is növeljük. Számos festékfajta közül választhatunk, ezért nagyon fontos hogy kellő odafigyeléssel válasszuk meg festékünket. A festékek és lakkok olyan bevonatok, amelyek egy oldószer elpárolgása révén száradnak. Érdemes a renoválásra szoruló felületen olajos alapozót használnunk. Az alapozó elzárja a felület pórusait és egy jól tapadó réteget ad a későbbi festéshez. Az alapozó csökkenti a festett anyag nedvszívó képességét, ezáltal jobb tapadást biztosít. Megelőzi a szennyeződéseknek a fedőrétegbe való jutását. Fém felületekhez mindenképp rozsdavédő alapozót használjunk.

A fényes olajfesték, vagy más néven zománc, a fa és a fém hagyományos festéke. Magas fényű réteget képez, mind a fa, mind a fém felületen. Hátránya viszont, hogy lassan szárad. Ecsettel szépen eldolgozható, nem csepeg és fényes. A fémből készült szabadtéri eszközeink mindenképpen igénylik ezt a felületi védelmet, hiszen fokozottan vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Nem mindegy azonban, hogy egy nyers, vagy egy már festett felületet kell kezelnünk. A nyers felületeknél zsírtalanító szerek használatával, a már festett felületeket csiszolással, az esetlegesen a felületen található rozsda oldásával készítsük elő a festésre. Matt és selyemfényű változatban is találkozunk az olajfestékek széle színválasztékával. A matt változatok minden esetben gondos ecsetvezetést igényelnek, mindazonáltal kedvezőbb eredményt nyújtanak a fényes felületeket nem kedvelőknek.

Nem csak az olajfesték lehet segítségünkre. A fapác, a lakk, vagy a lazúr védi és színezi a fát, a felület textúráját, erezetét azonban nem változtatja meg. A fapácot akkor alkalmazzuk, ha a felület, amit kezelni szeretnénk, nincs erős igénybevételnek kitéve. Más esetben vízálló pácot kell alkalmaznunk. A lazúrok lehetnek a legnagyobb segítségünkre a fa újjáélesztésében, vékony és vastag lazúrokat alkalmazva, megfelelő védelemmel láthatjuk el eszközeinket. Megkönnyítik a dolgunkat azáltal, hogy adott fafélék színeiben is kaphatóak, a fára felhordva jól láthatóvá válik a fa szerkezete. Hátrányos tulajdonságunk viszont, hogy kevésbé ellenállóak az UV sugárzásnak, ezért mindenképp kültérbe javasolt lazúrt alkalmazzunk. Ez egy vékony rétegű fafesték, tehát a fát folyamatosan védeni kell. Az eljárást ajánlott évenként, majd a későbbiekben két-három évente megismételni. A felső réteg védelmét maradéktalanul ellátják, nem védik azonban a fát a védőréteg alatti rothadástól. A vastaglazúr ellenben, egy olyan fafesték, amely erősebb védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben. Ez mindenképp olyan területeken alkalmazzuk, ahol erős behatások érik a fát (kisgyerek, házi kedvenc, kopás, ütés). A vastaglazúrral kezelt felületek, lényegesen szebb látványt nyújtanak, mint a vékony lázúrral kezeltek. Újrakezelésükre is ritkábban van szükség, mit a vékonylazúr esetében.

A fedőfestékek tekintetében lényegesebben nagyobb színválaszték áll a rendelkezésünkre. De nemcsak a színválaszték adta lehetőségeket kell megemlítenem. A fa ugyanis a teljes száradás felé vezető úton deformálódik, vetemedik. Léteznek már olyan fafestékek, amelyek bizonyos mértékig követik a fa alakjának változását. Ezek az úgynevezett rugalmas fafestékek. Ezek használata nagyban elősegíti a dekoratív fakezelést. A hagyományos zománcfestékkel ellentétben, ezekkel az úgynevezett rugalmas festékekkel elkerülhető, hogy az alakját változtató fa eldeformálódása miatt, a felületre felvitt festék lepattogzódjon.

Számos módon óvhatjuk és újíthatjuk fel kültéren használt eszközeinket. Elősegítve, hogy még hosszú évekig szolgálják gyermekeink vagy akár saját igényeinket.

Az ideális festék, lazúr, lakk vagy fapác kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

További cikkek a témában

Hírlevél

Ön is szeret az elsők között értesülni az aktuális akciókról, trendekről, a legfrissebb hírekről és szakértői tanácsokról? Iratkozzon fel hírlevelünkre! Biztosítjuk, hogy értékes információkat küldünk és soha nem terheljük feleslegesen! A Feliratkozom a hírlevélre gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi Szabályzatunkat.

Kapcsolat

Kérdése van termékeinkről, szolgáltatásainkról? Írjon nekünk és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot! Felkészült szakértőnk az üzenet beérkezése után a lehető legrövidebb időn belül keresni fogja!

Facebook

https://www.facebook.com/dominotatabanya/

TELEPHELY – TATABÁNYA

2800 Tatabánya, Deák Ferenc út 14.
Telefon: +36 70 459 7416
Email: info@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:30
Szombat: 7:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:00
Szombat: 7:00 – 12:00

TELEPHELY – OROSZLÁNY

2840 Oroszlány, Mester út 1.
Telefon: +36 30 462 2267
E-mail: oroszlany@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:30
Szombat: 8:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:00
Szombat: 8:00 – 12:00

TELEPHELY – VELENCE

2481 Velence, Kis u 28.
Telefon: +36 30 932 1179
E-mail: velence@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:30 – 16:00
Szombat: 7:30 – 12:00