info@dominoepker.hu
+36 70 459 7416

Szigetelőanyagok – Üveggyapot

Szigetelőanyagok – Üveggyapot

Ingatlanunk felújításában gondolkodunk, vagy csak egy kis bővítésről, például egy tetőtér beépítéséről lenne szó, elengedhetetlen a szigetelés. Egy tetőtér lakhatóvá tétele nem kis feladat, az első, ami szemre vételezéskor azonnal feltűnik mindenki számára, hogy itt nagy változtatásokra lesz szükség. Mert a meglévő tetőfedő anyag nem nyújt megfelelő védelmet, energia felhasználás szempontjából elfogadható értékeket a lakótérként való hasznosításhoz.

Itt egy jó minőségű minden szempontból kiváló mutatókkal rendelkező terméket kell keresnünk. Tökéletes választás lehet az üveggyapot szigetelés.

Elsősorban a könnyű szerkezete és az egyszerű kivitelezési munkálatai miatt lehet jó választás.

A könnyű szerkezet nagy előnyt jelent, mivel így a tető vázszerkezete különösebb erősítést, átalakítást nem igényel ezzel további költségektől kíméli meg az amúgy is szinte minden esetben érzékeny költségvetést.

Az egyszerűen kivitelezhető munkafolyamat miatt mondhatni házilag is elkészíthető a szigetelés. Az utasításokat és a gyártó biztonsági előírásait természetesen minden téren követve és betartva. A bőrünket,  a szemet és az orrot erősen irritálhatja így védőfelszerelés használata feltétlenül ajánlott. Kivitelezéskor figyelni kell arra, hogy ez a szigetelési forma sem maradhat lezáratlanul (már csak az üveggyapot által kiváltott irritációk miatt sem) így gondolkodnunk kell párazáró fóliáról és gipszkarton vagy más burkoló elemről. Ezzel természetesen tovább fokozva hőszigetelő képességét.

Nézzük miből is áll ez a remek hőszigetelő anyag az üveggyapot.

Fő alapanyaga a síküveg gyártása során keletkező üveghulladék ( 50 – 70 %)  így a mai elvárásoknak eleget téve igen környezettudatos anyagról beszélhetünk. Másik fontos alkotóeleme a kvarchomok, mely földünk ásványai között az igen hamar megújuló kategóriába tartozik. Az üveggyapot szigetelés szálai vékonyak, és hosszúak ezek adják a szigetelésben elért jó tulajdonságait. Emellett a hangszigetelő képessége is kimagasló értékeket mutat a polisztirol alapú szigetelésekhez képest.

A gyártás során különböző sűrűség, minőség gyártható. Ezzel is lehetőséget adva a különféle felhasználásra. Minél sűrűbb a szerkezete annál jobb hőszigetelő értékeket mutat. Hangszigetelő képessége is kimagasló, így remek választás belső terek elválasztására is, megfelelően kialakított és lezárt szerkezet közé.

Ár érték arányban nehéz az összehasonlítás mivel a kis testtömegű üveggyapot szigetelések ára igen kedvező, de a felhasználhatóságuk is kicsit szűkre szabott. Szinte csak sík felületre tehető, nem terhelhető mivel laza szerkezetű. Tartósságuk is rövid, mivel hamar veszítenek vastagságukból (összeesnek) így szigetelő képességük is romolhat.

Érdemesebb a magasabb ár kategóriában lévő termékek közül választani, itt a szigetelő képesség is magasabb értéket mutat, és a sűrűsége révén sokkal tartósabb is a szigetelés. Felhasználás tekintetében is több lehetőséget kínál, a sík felületektől kezdve a ferde falak szigeteléséig szinte minden megoldható. Mivel a szerkezete szálakból áll így rendkívül jól terül, kitölti a hézagokat esélyt sem adva a szabad réseken át a hő vesztésre. Szinte hulladék nélkül felhasználható, ezáltal is optimalizálva a költségeket. Nagy vastagságban vagy rétegesen a lapokat eltolva egymáson (ezáltal az illesztéseket is átfedve) kimagasló szigetelési értékeket érhetünk el.

Gyártható tekercsben ( kisebb sűrűségben) és táblában is alkalmazkodva a felhasználási területhez. Ezáltal könnyen szállítható, tárolható. Nedvességtől óvni kell mert összeesik és így alkalmatlanná válik a szigetelési funkció ellátására.

Ha célunk a könnyű szerkezet, a hulladék mentes hatékony szigetelés, és nem utolsó sorban a hangszigetelés akkor megtaláltuk azt a szigetelőanyagot amely egyesíti számunkra ezeket. Így biztosak lehetünk benne, hogy üveggyapot szigetelésünk beváltja a hozzá fűzött reményeket, mi pedig hátra dőlve élvezhetjük minden előnyét.

Az ideális üveggyapot szigetelés kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!]

Ez is érdekelhet

Keresd a Zerot, védd a bolygót!

PARADYŻ CLASSICA