Hidegburkolat-padlólap, csempe

Amikor a burkolatok kerülnek szóba egy felújításkor, vagy újonnan épült házunk jut ebbe a fázisba, fontos tisztáznunk, hogy alapvetően kétfajta burkolás létezik. A hidegburkolás és a melegburkolás. A melegburokolás a parketta, a pvc padló vagy a szőnyegpadló. A hidegburkolás pedig a padlólap, csempe és a kő. Ebben a cikkben a hidegburkolatok adta lehetőségekre mutatunk rá. Az elmúlt évtizedekben, köszönhetően a gyors technikai fejlődésnek számos padlólap és csempe került forgalomba. Mivel a hidegburkolat a felület végső burkolata, amellett hogy dekorálnak, védik a felületet, a padlót vagy a falat. Mivel más és más igénybevételnek van kitéve egy padlólap, mint a csempe, fontos hogy megfelelő lapot válasszunk. Választásunk első lépéseként a felhasználási hely meghatározása a legfontosabb. Megkülönböztetünk ugyanis kültéri és beltéri padló- és falburkolatokat is. A kültéri lapok ugyanis fagyálló tulajdonsággal rendelkeznek. Ez semmiképp nem elhanyagolható szempont. Érdemes a kültéri lapok esetében padlólapként máztalan vagy mázas kerámialapot keresnünk. A kopásállóság legyen a következő szempont, hiszen nem mindegy mekkora igénybevételt kell kiállnia padlólapunknak, csempénknek. Semmiképp nem hátrány ha figyelembe vesszük a padlólap csúszásbiztosságát is. Alapanyagát tekintve a hidegburkolati lap mázas kerámia vagy kőporcelán (gres) kivitelben is készülhet. A mázas kerámialap a gyártás során, felületére egy mázréteget kap, égetéssel. Ezzel a mázréteggel a lap erősebbé válik, tehát jól alkalmazható nagyobb igénybevételű helyeken. A padlófűtés és a változó hőmérsékleti ingadozásokat is jól bírja. Nem elhanyagolható, hogy rengeteg méretkombinációban és színben megtalálható. A vegyszerekkel szemben ellenállók, takarításuk nem jár nagy vesződséggel. A fényes mázak nagyon dekoratívak, vigyázzunk azonban, mert nagyobb lehet a csúszásveszély. Nedvesebb környezetben ne alkalmazzuk. A natúr kőporcelán lapok kopásállóságát nem kisebbíti máznélküliségük. A két lap között, leginkább felületükben találjuk meg a különbséget. Amennyiben nem polírozzák teljesen tükörsimára, csak félig, egy izgalmas strukturált felület jön létre. A csúszásmentességnek is megfelelnek. A kőporcelán kiválóan tartja a hideget, ez természetesen nyáron előnyös mezítlábas lábunknak. Ha padlófűtéssel párosul, nehezen hűl le, hőtartó tulajdonsága miatt. A fontos technikai szempontok figyelembe véve, sem mehetünk el a méret és a színkérdés mellett. A méret és színek adta lehetőségek tárháza végtelen. Egy jól megválasztott méret segíthet a hibák és kisebb hiányosságok elrejtésében.

A csempe kiválasztásánál először is tisztázni szeretném, hogy a járólap, nem csempe. Mint azt a neve is mutatja a padló burkolására alkalmas. Megállapíthatjuk tehát hogy különbség van a padlólap és a csempe között. A csempe a falfelületek burkolására alkalmas, ez a padlólaptól eltérő technika paramétereiből adódik. Nem a méretükben való különbség az egyetlen, ami megkülönbözteti őket egymástól. A csempe lényegesen kisebb terhelhetőséget kell csak elviseljen, hiszen szerencsére, nem járunk a falakon. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy csempe rossz minőségű, csak azt, hogy a terhelhetőségi szempont nem olyan jelentős tényező. A csempe kopásállósága is alacsonyabb, mint a járólapé, hiszen nem elvárás vele szemben a felületi keménység. A karcállóság már a szempont, amit ugyanolyan mértékben érdemes figyelembe venni, mint egy padlólapnál. A csempe karcállósságát a MOSH skálán mérik, a skála 1-10-ig terjed. Nem kell 10-es felületet választanunk, hiszen az kizárólag csak gyémánttal karcolható. A csempe csúszásmentessége sem kap akkora szerepet, mint a padlólap esetében. Fontos szempont a fagyállóság, amire gondosan figyeljünk, hiszen nem csak beltérben, de kültérben is burkolhatjuk a falat. Ebben az esetben ugyanolyan fontos, hogy a csempe fagyálló legyen, mint a felt említett padlólap esetében. Miután a technikai paramétereket sorra vettük, már csak a megfelelő méretet és színt kell kiválasztanunk. Ezeknek meghatározásában természetesen mindenki a saját igényeinek, ízlésének megfelelő alakú, méretű vagy épp színű csempével ékesítheti a burkolásra váró falait.

Az ideális padló-és falilap, csempe kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

További cikkek a témában

Hírlevél

Ön is szeret az elsők között értesülni az aktuális akciókról, trendekről, a legfrissebb hírekről és szakértői tanácsokról? Iratkozzon fel hírlevelünkre! Biztosítjuk, hogy értékes információkat küldünk és soha nem terheljük feleslegesen! A Feliratkozom a hírlevélre gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi Szabályzatunkat.

Kapcsolat

Kérdése van termékeinkről, szolgáltatásainkról? Írjon nekünk és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot! Felkészült szakértőnk az üzenet beérkezése után a lehető legrövidebb időn belül keresni fogja!

Facebook

https://www.facebook.com/dominotatabanya/

TELEPHELY – TATABÁNYA

2800 Tatabánya, Deák Ferenc út 14.
Telefon: +36 70 459 7416
Email: info@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:30
Szombat: 7:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:00
Szombat: 7:00 – 12:00

TELEPHELY – OROSZLÁNY

2840 Oroszlány, Mester út 1.
Telefon: +36 30 462 2267
E-mail: oroszlany@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:30
Szombat: 8:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:00
Szombat: 8:00 – 12:00

TELEPHELY – VELENCE

2481 Velence, Kis u 28.
Telefon: +36 30 932 1179
E-mail: velence@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:30 – 16:00
Szombat: 7:30 – 12:00