+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 6 perc
Archive

RAGASZTÁS/ HIDEGBURKOLATI RAGASZTÓ, FUGÁZÓ, SZILIKON

Amikor építkezünk, házunk eljut abba a rég vágyott fázisba, hogy el kell döntenünk, hová milyen burkolatot válasszunk. A burkolatok jelentős részét a hidegburkolati lapok alkotják. Bár az sem könnyű feladat, hogy milyen is legyen megjelenésében a burkolat, annak ragasztása, fugázása és szilikonozás is tervezést és utánajárást igényel. Számos szempontot kell mérlegelnünk a helyes hidegburkolati ragasztó kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy kültéri vagy beltéri ragasztót kell használnunk. A burkolandó felület minőségét is figyelembe kell vennünk, hiszen padlón vagy akár falon is burkolhatunk. Arra is gondot kell fordítanunk, hogy milyen funkcióval bír a burkolni kívánt helyiség. A burkolatok mérete is befolyásoló tényező a hidegburkolati ragasztó kiválasztásában. A kültéri burkoláshoz pedig mindenképp speciális hidegburkolati ragasztót kell alkalmaznunk.

Beltéri burkoláskor általában elegendő egy alap (bázis) ragasztót használnunk, amennyiben kisebb méretű fali csempét, vagy alapcsempét használunk. A fali csempe vékonyabb, mint padlóburkoló társai. Amennyiben nagyobb méretű fali csempét vagy természetes hatású burkolatot szeretnénk rögzíteni, flexibilis ragasztót kell választanunk. Ennek a ragasztónak jóval nagyobb a teherbírása, mint egy alap ragasztónak. Annak érdekében, hogy burkolataink a helyükön maradjanak, fontos betartanunk a hidegburkolati ragasztók csomagolásán leírt keverési útmutatást.

Kültéri burkoláskor a kiválasztott hidegburkolati ragasztó, mindenképp fagyálló legyen. Mindamellett hogy fagyálló még flexibilisnek is kell lennie. Összegezve tehát, mindenképp fagyálló, flexibilis hidegburkolati ragasztót válasszunk!

Amikor a burkolatok a helyükön vannak, jöhet a fugázás. A fugának rengeteg elvárásnak kell megfelelnie. Elsősorban funkcionálisnak kell lennie, higiéniai és esztétikai követelményeknek is meg kell felelnie. A fugázó, anyagát tekintve kétféle lehet: cementbázisú és műgyanta bázisú (epoxi fuga). A cementbázisú, mint az neve is mutatja, alapanyagában cement, a különféle színek eléréshez, pedig színező anyagokat tartalmaz. A színskálák eltérőek az egyes gyártóknál. Az alapszínek mellett lehetőséget kínálnak színek választására is. A cementbázisú fugázók könnyen használhatóak. Hátrányuk, hogy az elkészült fuga porózus anyag, ennek következtében beszív bizonyos szennyeződéseket (pl. zsír ), és sajnos nem vízálló, a víz át is szivárog rajta. A műgyanta bázisú fugázók, mint azt a nevük is mutatja, alapja a műgyanta. Ez a fajta ragasztó két komponensű. Ez azt jelenti, hogy két összetevőt kell összekevernünk a használatához. Bár nehezebb dolgozni vele, mint cementbázisú társával, és az ára is magasabb. Előnyös tulajdonsága, hogy az elkészült fuga nem porózus és természetesen vízálló. Könnyű tisztítani, nem szív magába semmiféle szennyeződést. Talán ezért a konyhában alkalmazhatjuk, hiszen mindenképp nagy igénybevételt kell kiállnia, elég csak a zsíros szennyeződésekre gondolnunk.

A hidegburkolati ragasztók és fugázók mellett, fontos szerepet kap a szilikon is. Burkolataink mentén számos helyen szükség van a szilikonra, pl. a fürdőszobában, a fal és a padló találkozásánál. Továbbá a kád és a mosdó körül vagy a wc-csésze rögzítésekor. Olyan helyeken alkalmazzuk, ahol az esetlegesen előforduló mozgások miatt megrepedezhet a fugázó. A szilikon, rugalmasságából adódóan jól viseli a mozgásokat, ezzel védhetjük ki, hogy a csatlakozási pontokon rés keletkezzen, ami mentén a víz beszivárog a falakba.

A szilikon, rugalmassága mellett számos más tulajdonsággal is rendelkezik. Vízzáró tulajdonságát, már a fent leírtakban említettem. Létezik olyan szilikon is, ami penészesedésgátló tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket remekül alkalmazhatjuk a medencénk körül. Természetesen a kültéri munkákhoz is találunk szilikont, melyeket remekül alkalmazhatunk kert lapokhoz vagy természetes burkolatokhoz, a burkolatok mozgási hézagjainak kitöltésére.

Összegezve tehát, a szilikon rendkívül rugalmas, állja a hideget és a hőt is. Hőszigetelésre alkalmas, mivel nem vezeti a hőt. Víztaszító és vízzáró, nem utolsó sorban pedig kitűnően színezhető.

Az ideális hidegburkolati ragasztó, fugázó és szilikon kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés