+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 7 perc
Archive

Vízszigetelés – bitumenes anyag (gv35, gv45)

A szigetelés minden esetben fontos kérdéseket vet fel, legyen szó a pincék, falak vagy a padozatok szigeteléséről. Minden esetben fontos a megfelelő szigetelőanyagok kiválasztása. A piaci kínálat rendkívül nagy és ebben a hatalmas kínálatban könnyedén elveszhetünk a megfelelő termékismeret nélkül. Ebben a cikkben a vízbiztos szigetelés, azon belül is a bitumenes vízszigetelés a téma. A bitumenes vízszigetelés egyike azon szigeteléseknek, amely a legbiztonságosabb kategóriát erősítik. A tévhitekkel ellentétben, egyáltalán nem költségesebb, mint más egyéb szigetelési technikák. Fontos első lépésként ezzel kezdeni pl. a talajvíz által veszélyeztetett házunk szigetelését. Rendkívül kedvező ár-érték arányban van lehetőségünk a beszerzésére. A természetben megtalálható bitumen, már régóta használt anyag a vízszigetelésben. A korszerű technológiák fejlődésével vált elterjedté. A bitument a technológiai eljárás során, ragasztáshoz masszaként, és tömörítésekhez használják. A gyártás során különböző műanyagok hozzáadásával növelik az alapbitumen erejét. Az így előállított lemezek, rendkívül hosszú élettartamúak, és nagyon megbízhatóak. Ezért, a nagyobb felületek szigeteléséhez, elsősorban bitumenes lemez formájában használják.

Új építésű, földszintes épületek esetében a fal- és padlószigetelések kiegészítéséhez megfelel az oxidbitumenes, üvegfátylas vagy üvegbetétes lemez (pl. GV35, GV45). A GV35 és GV45 jelölés a lemezek vastagságára vonatkozik. A GV35 – 2,5mm a GV45 – 3.5mm vastagságot takar. Kiszerelés tekintetében talán nem elhanyagolható információ, hogy tekercsben juthatunk hozzá. Ez mindenképp előnyös a szállítás tekintetében, hiszen lemezekről beszélünk. A 10 négyzetméteres mennyiség, kiszerelésenként biztosít bennünket a gazdaságos felhasználásról. Ezek fektethetők egy rétegben, ha a lemez vastagsága legalább 4mm. Véknyabb (2,5-3mm) lemezek esetében két rétegben szükséges fektetnünk. A bitumenes lemez rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

  • Egyenletes vastagságú, jól ellenálló szigetelő réteget képez a mechanikai hatásokkal szemben.
  • Különböző rögzítési módjainak köszönhetően nagy tartományban alkalmazható
  • A szigetelés egyes rétegei egyszerűen, lángolvasztással ragasztva anyagfolytonossá tehetők.
  • A bonyolultabb részletképzéseket is kialakíthatjuk idegen anyag alkalmazása nélkül.
  • Hosszú élettartama mellett biztonságos, és nem utolsó sorban egy komplex megoldást nyújt.

A bitumen víz- és fagyálló valamint korhadásálló, ezért kiválóan alkalmas alépítmények vízhatlan szigetelésére. Tetőfelújítások esetén is remekül alkalmazható.

A lemezek beépítéshez, kérjük szakember segítségét, ezzel biztosítva, hogy a megfelelő és valóban vízbiztos szigetelést kapjunk. Amennyiben erre nincs lehetőség, az alábbiakban felsorolt néhány fontos szabály betartásával az ügyesebbek, maguknak is elvégezhetik. Ez talán nem lesz gyorsabb, mintha szakemberrel végeztetjük, de mindenképp költségkímélőbb.

A szigetelendő felületnek minden esetben száraznak, simának és portalannak kell lennie. A felületet ezek után, bitumenes alapozóval kell kezelnünk. Az alapozó használata igen egyszerű, hiszen jól tapad a kezelendő felületre és nagyon gazdaságos. A felületre való felhordása történhet ecsettel, vagy akár szóróberendezéssel is történhet. Az bitumenes alapozó felhordás után, időt kell hagynunk a száradásra. Csak a megfelelően száraz felületen folytathatjuk a munkát. A következő lépés a lemezek felmelegítése, mert így jobban ragad a felülethez. A gázperzselővel történő melegítés a legjobb megoldás, tehát, aki ezen a ponton elakad, kanyarodjon vissza ahhoz a lehetőséghez, hogy szakember segítségét veszi igénybe. Fokozottan figyeljünk az átfedésekre, több réteg lemez lerakása esetén mindenképp eltolt átfedéssel dolgozzunk. Egyesek talán a leírtak alapján felfedezték magukban a tudást, hogy maguk készítsék el házuk vízszigetelését. Érdemes az azonban megfontolni, és a biztos, tartós vízszigetelés eléréséhez szakember segítségét kérnünk.

A szigetelés minden esetben nagyon fontos szerepet kap, így a víz elleni harcban is felülkerekedhetünk, ha vízbiztos szigetelést szeretnénk otthonunk megóvására.

Az ideális vízszigetelés, bitumenes anyag kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés