Szigetelőanyagok, polisztirol homlokzati EPS és GRAFIT

A mai világban költségesen megtermelt energiánkat szeretnénk minél hatékonyabban megtartani. Ebben a témakörben nagyon sok lehetőség közül választhatunk. Házunk egyik legnagyobb felülete a homlokzat, ahol ha nem figyelünk nagy energiákat veszíthetünk.

Erre megoldásként számos homlokzati szigetelő anyag közül választhatunk, ebben a cikkben ezt a témát járjuk körbe.

Legyen szó egy régebbi építésű házról, vagy egy új építésű ingatlanról, a homlokzati szigetelés minden esetben jó választás, amennyiben a fűtés vagy a hűtés költségeit szeretnénk minimalizálni. Választhatunk Polisztirol EPS vagy Grafit szigetelőanyag rendszert és a kívánt hőszigetelés jótékony hatása nem marad el.

A polisztirol hőszigetelő rendszert, vagy ahogy sokan tévesen használják, a nikecell szigetelést. Ez a legjobban elterjedt és legismertebb homlokzati szigetelő rendszer, ezen belül is a leggyakrabban alkalmazott az EPS 80. Népszerűségét a nagy méret választéknak (1 cm-től egészen 25 cm vastagságig) köszönheti, hiszen széles skálán választhatunk polisztirol szigetelő lemezek közül. Könnyű alkalmazhatóságának és nem utolsó sorban, a kedvező árának is köszönheti népszerűségét. Szerkezete kis műanyag golyócskákból épül fel amik kiváló fizikai tulajdonságokkal ruházzák fel a hőszigetelő lapokat. Ebből a legfontosabb a rendkívül magas hőszigetelő képessége, melyet az expandált műanyag belsejébe zárt levegő biztosít. A víznek ellenáll, de különböző vegyi anyagoknak sajnos nem, így figyelni kell a megfelelő ragasztó anyag kiválasztására, hogy az elkészült homlokzati hőszigetelő rendszerünk tartós legyen. Külön polisztirol lapként is megvásárolható, de javasolt komplett hőszigetelő rendszerben vásárolni, így biztosak lehetünk a megfelelő mennyiség és minőség vásárlásában. Nagy előnye, hogy a felület ahová alkalmazzuk nagy előkészítést nem igényel szinte bármilyen felületre alkalmazható, a felületi egyenetlenségek könnyen orvosolhatók. Az elkészült felület egyszerűen csiszolható, míg a megfelelő simaságot el nem érjük. A rendszer tartozéka a rögzítő dűbel, ami biztosítja a tartósságot, így a szigetelő lapok kiállják majd az idő és a mechanikai hatások próbáját. Hálózás és simítás után a homlokzat nemesvakolattal vagy festéssel házunk ékesége lehet. Az egyedi megjelenésről sem kell lemondanunk mivel a polisztirol homlokzati szigetelés nagy előnye, hogy szinte bármilyen minta a homlokzaton könnyen elkészíthető, mert a polisztirol egyszerűen formára vágható.

A lábazati részek szigeteléséhez az XPS tömörebb szerkezetű polisztirol lapok ajánlottak. A könnyű szabhatóság itt is megmarad, de kisebb vastagságban is alkalmazható.

A másik lényeges szempont a páraáteresztő képesség, ami a polisztirol homlokzati szigetelés alkalmazásakor nem a legtökéletesebb. A megfelelően megválasztott szellőzési rendszerrel vagy alkalmazott szellőztetéssel ez a hátrány könnyen kiküszöbölhető és elkerülhető a penészedés, mint káros mellékhatás.

Ebben a kategóriában a legmagasabb műszaki és hőmegtartó képességű homlokzati szigetelés a grafitos homlokzati hőszigetelő rendszer, melynek lényege a polisztirol szigetelés gyártása során hozzáadott grafit szemcsékben rejlik. Itt, a grafit szemcsék jótékony fizikai hatását kiaknázva érnek el jobb hőszigetelő értékeket, lényegesen kisebb anyagvastagság mellett, természetesen egy magasabb kb 10-30 % felár ellenében. Ennek a grafitos homlokzati hőszigetelő rendszernek a felületre történő alkalmazása már árnyékolást igényel, a napsugárzás nem tesz jót a grafit szerkezetének. Így ez nagyban hátráltatja a rendszer elterjedését a lakosság körében, de aki a polisztirol hőszigetelő rendszer adta lehetőségeket szeretné maximálisan kihasználni, a grafitos rendszert alkalmazza. Ár érték arányban és a lakossági felhasználást figyelembe véve a megtérülési idő kicsit hosszabb mint a polisztirol homlokzati szigetelő rendszereké és az induló költségek magasabbak, páraáteresztő képességében sem kapunk jelentős különbséget.

Elkészült rendszerünk nem elhanyagolható jótékony hatása a hangszigetelésben is megmutatkozik, ezáltal a megtakarított hőenergia mellett a csendet is élvezhetjük új vagy felújítás során elkészült otthonunkban.

Ezeket összevetve és a rendszer szerelés technikai sajátosságait, egyszerűségét is figyelembe véve tökéletes és megbízható homlokzati hőszigetelési rendszert kapunk. Minden esetben többet nyerünk egy jól megválasztott és kivitelezett polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszerrel, mint amennyi a befektetett költség, mert ez a költség biztosan megtérül.

A hatékony szigetelőanyag tekintetében fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

További cikkek a témában

Hírlevél

Ön is szeret az elsők között értesülni az aktuális akciókról, trendekről, a legfrissebb hírekről és szakértői tanácsokról? Iratkozzon fel hírlevelünkre! Biztosítjuk, hogy értékes információkat küldünk és soha nem terheljük feleslegesen! A Feliratkozom a hírlevélre gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi Szabályzatunkat.

Kapcsolat

Kérdése van termékeinkről, szolgáltatásainkról? Írjon nekünk és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot! Felkészült szakértőnk az üzenet beérkezése után a lehető legrövidebb időn belül keresni fogja!

Facebook

https://www.facebook.com/dominotatabanya/

TELEPHELY – TATABÁNYA

2800 Tatabánya, Deák Ferenc út 14.
Telefon: +36 70 459 7416
Email: info@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:30
Szombat: 7:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 7:00 – 16:00
Szombat: 7:00 – 12:00

TELEPHELY – OROSZLÁNY

2840 Oroszlány, Mester út 1.
Telefon: +36 30 462 2267
E-mail: oroszlany@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:30
Szombat: 8:00 – 12:00
Téli nyitvatartás:
Nov. 01 – Március 31. között
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:00
Szombat: 8:00 – 12:00

TELEPHELY – VELENCE

2481 Velence, Kis u 28.
Telefon: +36 30 932 1179
E-mail: velence@dominoepker.hu
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 7:30 – 16:00
Szombat: 7:30 – 12:00