+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 8 perc
Archive

Szerkezetépítés/Zsaluzóelem – Beton zsaluzóelem (zsalukő, pincefalazó)

Az idősebb generáció, a címben szereplő, zsaluzás szó hallatán biztosan tud legalább egy olyan baráti, családi, “kalákában” végzett hétvégéről, amikor zsaluzás, betonozás, alapozás volt a program. Igazán embert próbáló feladat elé állította a társaságot a zsalu szerkezet felépítése. Amikor elkészült a sikerélmény leírhatatlan volt. A végeredmény pedig a zsalu elbontása után vált láthatóvá. További fáradtságos és költséges vakolási és simítási munkát vonva maga után.

Napjainkban már nyoma sincs ennek az embert próbáló feladatnak. A üzleteinkben szinte minden zsaluzási feladatra kínálunk megoldást. Nézzük, mi kell egy jól sikerült pince, kerítés vagy akár egy ház alapjához.

A régi helyszínen kiöntött alapokat mára felváltotta az előre gyártott elemeket tartalmazó alapozás.

A zsalukő gyártása során először az alapanyagokat (osztályozott kavics, cement, víz és adalékanyagok) alaposan összekeverik, az így kapott folyékony masszát formákba juttatják speciális rezgő prések segítségével. Ezek biztosítják, hogy a folyékony massza kitöltse a forma minden szegletét, miközben a levegő is kipréselődik a masszából ez által strapabíró szerkezetet eredményezve.

Az így kapott zsalukő természetesen szilárdságában és teherbíró képességében sem veheti fel a versenyt az öntött betonnal, de nem is ez a fő cél. A nagy, többszintes épületeknél nem alkalmazható, ellenben a kisebb alapozásoknál, kerítés, pince, támfal nagyban leegyszerűsíti és meggyorsítja a folyamatot. Az elkészült alap felülete mind esztétikailag, mind további simítás vagy vakolás szempontjából sokkal jobb minőségű. Így további időt és költséget spórolva számunkra. Különböző méretekben készül, standard mérete nincs, de magassága és hossza általában megegyezik. 25 cm magas és 50 cm hosszú. Szélességi mérete a felhasználás függvényében változik 15 cm-től akár 40 cm-ig.

A zsalukövek az elkészült rendszerben nem fejtenek ki tartóerőt, az igazi szerepük az, hogy az üregeibe töltött betont megtartsák, míg az megszilárdul. Helyet biztosítanak a jobb teherbírás eléréséhez alkalmazott vasalás számára.

A zsalukő is egy rendszert alkotva többféle elemből áll.

Központi elem, sarokelem és végelem.

Minden elemnek megvan a maga funkciója.

A központi elem, amely a fal nagy részét adja, ebből készülnek az egyes szakaszok függőleges kötésben. Úgynevezett feles eltolásban alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy az első teljes sorban egész zsalukővel kezdve, a második sorban félbe vágott zsalukővel kezdünk és zárunk. Így alakítva ki a folyamatos kötést. Az üregekbe öntött beton massza így folyamatosan kötésben érik össze. A kimagasló stabilitást vasalás alkalmazásával érhetjük el.

Sarokelem, mint neve is mutatja a sarkokat hivatott könnyedén és esztétikusan kialakítani vagy elágazásokat tudunk vele készíteni.

Végelem, ami nem sokban különbözik a normál zsalukőtől, de ha jobban megfigyeljük a szárnyuk jobban meg van könnyítve, a jobb vághatóság miatt. Így feles rakású sor kezdésére és zárására könnyen használható.

Minden zsalukő rendelkezik nútokkal, és illesztésekkel, ezáltal jól illeszthetők egymáshoz megkönnyítve összeépítésüket. A nútok előnyét kihasználva, egy kevés műszaki hajlammal akár magunk is bele foghatunk, kisebb építményekbe, mondhatni egyetlen vízmértékkel építhető.

Nagy hasznunkra lehet a kertépítésben is, egy jó támfal elkészítésében vagy csak virágágyások kialakításánál alkalmazva.

Bármilyen céllal is próbáljuk ki ezt a páratlan segítséget nyújtó terméket, legyen az alapozás, pinceépítés, kerítés készítés vagy kertünk szebbé tétele, az eredmény szemet gyönyörködtető lesz. Szépen illeszkedő sík felület lesz az eredmény, melyet büszkén mutathatunk barátainknak. Mindezt a régi időkhöz képest jóval könnyebb körülmények között.

Az ideális beton zsaluzóelem, zsalukő, pincefalazó kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés