+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 7 perc
Archive

HOGYAN VÁLASSZUNK SZÍNT?

Előkészítettünk Önnek néhány tanácsot, hogyan válasszon megfelelően színt a háza, hétvégi háza, vagy lakása belső és külső teréhez.

AZ ELEJÉN FONTOS LEÍRNI, HOGY NEM LÉTEZNEK HELYTELEN SZÍNEK, CSAKIS A SZÍNEK HELYTELEN KIVÁLASZTÁSA.

A kölcsönösen összehangolt színek kellemes színkombinációt képeznek. A körülvevő színek befolyásolják az emberek érzéseit.

Vessünk egy pillantást arra, hogy kell helyesen színeket kiválasztani:

 
 
A színek az érzésekről szólnak

A színek fizikailag és mentálisan is nagy hatással vannak ránk. Hatással vannak a lelkiállapotunkra, úgyszintén a hőmérséklet és távolság érzékelésére. A színek érzékelése érzékszervi folyamat, épp ezért mindenki egyedileg érzékeli őket. A színeknek úgyszintén mindenki számára kulturális jelentősége van.

A helyiségben tartózkodva feltételezzük, hogy a padló a helyiség legsötétebb eleme és a többi elem a plafon irányába sokkal világosabb. A sötétebb padló a szilárd talajra emlékeztet, amelyen állunk, a plafon világosabb színei a légiesség és a tágasság érzését nyújtják, ugyanúgy, mint az ég. A körülöttünk lévő jelentős, kiemelkedő színek a biztonság érzését nyújtják

Ha például légies hangulatot akarunk létrehozni a helyiségben, a szobát teljesen fehérre fessük. A fehér plafon, falak, padló kiemeli a bútort és finomítja a helyiség körvonalát.

 

FÉNY NÉLKÜL NINCS SZÍN

SA fény nagyon fontos szerepet játszik a színek kiválasztásában. A beeső fény minősége, intenzitása és szöge hatással vannak arra, hogy érzékeljük a színeket az adott helyiségben. Ugyanaz a szín teljesen másképp néz ki sötétben, napkeltekor, vagy mesterséges fény mellett. Ez főleg a világosabb árnyalatokra igaz.. Az égő fényének meleg, sárga árnyalatai vannak. Az égők fénye fordítva csökkenti a színek érzékelését. Ezért nagyon fontos a színek kiválasztását a fényviszonyokhoz igazítani.

A világos és meleg színtónusok jobban megfelelnek az észak és kelet felé orientált helyiségekben, a hidegebb árnyalatokat a dél és nyugat felé orientált helyiségekben használhatja.

 

A TÉR NAGYSÁGA ÉS FUNKCIÓI

A következő, szintén fontos tényező a színek kiválasztásakor a tény, hogy mire használódik az adott tér, ki használja és milyen hosszú időt töltenek benne az emberek. Íratlan szabály, hogy a nappali helyiségekben, mint a nappali és a konyha, szükséges a világosabb és a semlegesebb színek felhasználása, mint a helyiségekben, ahol az emberek csak rövidebb időt töltenek. A jellegzetesebb színeket az átjáró helyiségekben lesz jobb felhasználni.

 

HASZNÁLJON FEL SZÍNMINTÁKAT, KATALÓGUSOKAT ÉS MAGAZINOKAT

A színárnyalat kiválasztásánál megfelelő a pontos színek mintája alapján tájékozódni, mint például a színminták vagy például egy darab szövet. Gyakran biztosak vagyunk benne, hogy meg tudjuk jegyezni a pontos színárnyalatot. Valójában ez viszont lehetetlen, hisz az embernek nincs kifejlődve a színmemóriája.

A következő nagyon fontos segítség a katalógusok és a magazinokban található fényképek.

 

NE FÉLJEN TANÁCSOT KÉRNI

A festésnél, valószínűleg mindenkinek vannak bizonyos hangulati elvárásai, amilyenre az adott teret szeretné alakítani. Épp ezért a megfelelő szín kiválasztásában bátran kérjen tanácsot. Az elképzelései alapján az eladó a legmegfelelőbb árnyalatot fogja Önnek tanácsolni.

 

A SZÍN KIVÁLASZTÁSA KIZÁRÁSOS MÓDSZER ALAPJÁN

A legegyszerűbb módszer a színek szisztematikus kizárása. Az igényelt atmoszféra meghatározásával kizárhatjuk kb. az árnyalatok felét. A többi árnyalatot kizárhatjuk, ha a kiválasztást padlóval kezdjük, ahol a legjobban korlátozva vagyunk a megfelelő színek skálájával. Ilyen módon haladunk tovább a plafon és a falak felé, és a lehetőségeket minimálisra csökkentjük.

 

HARMÓNIA

Az emberek a kiegyensúlyozott, harmonikus színeket kellemesnek tartják. A színharmónia a kontraszt által lett létrehozva, amely meghatározza a teret és segít a térben felismerni a tárgyakat.

A meleg színek olyan hatást keltenek, mintha a szem felé haladnának. Az egyik legerősebb és legjellegzetesebb színnek a piros tekintendő. Ezen színek használatával a végső falakon a hosszú és szűk helyiségekben a tér rövidebbnek és a „meleg színeknek” köszönhetően szimmetrikusabbnak látszik.

A vízszintes sávok a végső falakon fordítva, a szűk helyiségeket szélessé változtatják. A függőleges sávok optikailag növelik a helyiséget. A hosszú folyosó rövidebbnek tűnik, ha a vízszintes felületek meg vannak szakítva, vagy részekre van osztva az árnyalatok alapján vagy különböző színek mintái alapján.

A lágy és friss színek optikailag növelik a helyiséget. A hideg színek, mint a kék és a türkiz hozzáadnak a távolsághoz és megnyugtató hatással hatnak ránk.

A világos, sötét, meleg színek vagy a helyiség széles mintái, optikailag kicsinyítenek. A magas helyiség alacsonynak tűnhet, ha a plafon sötét árnyalattal van lekenve, a falak pedig világos árnyalattal.

forrás: http://www.tikkurila.dejmark.hu/

 

Ajánlatkérés