+36 70 459 7416info@dominoepker.hu
Skip to main content
dummy 4 perc
Archive

Szárazépítészet, gipszkarton és profilok

A címben szereplő kifejezéseket hallva mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. A mesterien megformált gipszkarton alakzatok, rejtett világítások, beépített polcok és számos ötletes megoldás, ami a mai modern otthonok elengedhetetlen design elemei.

De mi is ez a gipszkarton és miért lett ilyen népszerű, a szárazépítészetben.

A gipszet már nagyon régen is használták vakoló anyagként, de gipszet táblaként csak 1894- ben szabadalmaztatták. A gyártás nagyon leegyszerűsítve egy massza előállításából és ennek a masszának két lap közé juttatásából áll, ügyelve az egyenletes eloszlásra és a sík felületre. Ezután a szárításra külön hangsúlyt fektetve és a táblákat méretre szabva el is készül a szárazépítészet alapja a gipszkarton.

Népszerűségét az alkalmazásának egyszerűsége és gyorsasága adja. Elsősorban válaszfalak kialakítására, hőszigetelő anyagok lezárására használják. Lényegesen meggyorsítja a munkát, mivel nem igényel különösebb felület helyreállítást ( vakolás, simítás, glettelés, alapozás) mint a téglából készült falak. Nincs szükség száradási vagy kötési időre, mint a téglafal esetében hanem az elkészült gipszkarton szerkezet további munkafolyamatokra alkalmas. Burkolható, glettelhető. Vázszerkezete könnyen és gyorsan szerelhető, a vázszerkezet nyújtotta üreg könnyen hő és hang szigetelhető. Egy ásványgyapot szigeteléssel kiegészítve megállja a helyét a tégla falakkal szemben. Nem elhanyagolható, az-az előnye sem, hogy megkímél minket a fáradságos cipekedéstől és kíméli a ház vázszerkezetét is a felesleges súlytól, melyet a téglafal okoz.

Sokan tévesen vallják azt a nézetet, hogy nem lehet majd polcokat, szekrényeket, felszerelni a gipszkarton falakra. Figyelve a megfelelő váz rendszer készítésére és szakszerű dűbel választásra, biztosan tudunk rá szekrényeket is rögzíteni. Számokban kifejezve a terhelhetőséget négyzetméterenként akár 50 kg-ot is elbír.

A gipszkarton alkalmazása biztonságos mivel alapanyaga nem éghető így A2-es besorolást kapott. Mivel szerkezete kristályokban megköti a vizet így tűz esetén vízgőzként leadva lassítja a környezetében az égést.

A gipszkarton falak másik nagy előnye, hogy komfortos klímájú tereket tudunk belőle létrehozni, azáltal, hogy a benne lévő gipszmag nagy mennyiségben képes megkötni a levegőben lévő párát így csökkentve a levegő nyomasztó páratartalmát nyáron. Télen viszont, a fűtési szezonban a helyiség kiszárított levegőjébe visszaengedi azt, így hőérzetünk és közérzetünk javul.

A tégla falakkal ellentétben képes átvenni a levegő hőmérsékletét így télen nem sugároz hideget, ezáltal hőérzetünk javul.

A gipszkarton szereléséhez 4 féle profilt használhatunk. Minden profil más és más megoldást kínál. Az UW profilok a mennyezetre és a padlóra rögzíthetők, ebbe csatlakoznak bele a függőleges CW profilok, amik a fal vastagságtól függően 50, 75 és 100 milliméter szélesek lehetnek.

Az UD profilok pedig a mennyezet burkolásához, függesztett gipszkarton szerkezetek, rejtett világítások kialakításához használhatóak, ezek az UD profilok vannak függesztő pálcákon szerelve.

Így minden felületre tudunk gipszkarton burkolatot szerelni.

A gipszkarton is különféle minőségben készül:

Normál gipszkarton lap falak álmennyezetek készítésére, normál igénybevételre tervezve.

Impregnált gipszkarton lap mely az impregnálásnak köszönhetően vízfelvevő képessége alacsonyabb, mint a normál gipszkarton lap így, jól alkalmazható fürdőszobák falainak burkolására.

A tűzálló gipszkarton lap, az adalékanyagának  köszönhetően a tűzvédelmi előírásoknak megfelel. Így biztonságosan alkalmazható a különleges kivitelezést igénylő projektek során.

A gipszrost lapot, amely 15 – 20 % cellulózt tartalmaz, felülete lehet üvegrost illetve karbon borítású, víztaszítóság és ütésállóság jellemzi.

Összeségében elmondhatjuk, hogy nincs olyan felhasználási terület a szárazépítés során ahol nem alkalmazható a gipszkarton a hagyományos tégla építési móddal szemben. Sőt a gipszkartonból kialakított egyedi megoldások más építési móddal szinte lehetetlen lenne. Így belső tereink design álmait egy jó szakemberre bízva mesterművek születnek, melyekre mindig jó érzéssel tekintünk.

Az ideális gipszkarton és profilok kiválasztásához fordulj bizalommal szakértő munkatársainkhoz!

Ajánlatkérés